Den grundlæggende regel er, at du skal holde din vinglas på stilken, og det er der en god grund til. Når du holder på stilken, varmer du ikke glasset op, og således holder vinen den korrekte temperatur.
Hold dit rødvinsglas på stilken
Alle vinglas med stilk holder du bedst ved at tage fat i stilken nede ved glassets fod. Jeg foretrækker at holde med tommelen og pege- og lange finger på stilken, og jeg lader de to resterende fingre hvile på glassets fod.
Det giver en god stabilitet, og jeg har kontrol med glasset, når jeg slynger vinen rundt.
Når det kommer til hvidvinglasset, så findes der findes utallige varianter af denne teknik, og de er alle lige fine. Du kan holde mellem fingrene, klemme om stilken eller holde om selve foden.
Sidstnævnte ses ofte til stående smagninger, selskaber eller receptioner, og er også velegnet hvis man skal række et glas til en anden person.
Derfor holder man vinglas ved stilken
Den primære årsag er at vinen ikke bliver varmet op af håndfladerne, og vinens serveringstemperatur er ikke uvæsentlig. Særligt er hvidvinsglas, champagneglas og dessertvinsglas vigtige at holde kølige. Yderligere er fedtede fingeraftryk ikke optimalt på vinglas. Holder man på stilken kan man med lidt øvelse slynge vinen i glasset.
Slyng lystigt vinen i glasset
Næste gang, du skal have et glas vin, så prøv at lugte til den ny serverede vin i glasset uden, at du har slynget vinen. Giv så efterfølgende vinen en god svingom i glasset. Prøv nu igen at lugte til vinen, som følge af den større overflade og fordampning af aromastofferne vil der nu være enorm forskel i intensiteten af vinens duft.
Du kan også lade glasset stå på bordet, mens du slynger glasset i en forsigtig centrifugal bevægelse. Når du, og ikke mindst dit håndled har gennemskuet bevægelsen kan du øve dig i at holde på vinglassets stilk mens du slynger vinen rundt.
Du kan kende en vinnørd på lang afstand på, at vinglasset i hånden stort set aldrig står stille. Mere eller mindre ubevidst og åndsfraværende får vinen en konstant sving-om i glasset fordi, vinen skal have så meget kontakt med luften for at åbne sig aromatisk og strukturelt. Jo større overflade, desto flere duftmolekyler frigives der til glæde for vores næser.